Vakantiehuisjes worden vaak niet goed schoongemaakt, blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond. Onderzoekers troffen vaak poepbacteriën, stof, haren, schimmels, beestjes en vlekken aan op matrassen en muren. En dit niet in een paar huisjes, maar in bijna de helft van de vakantiehuisjes.

Roompot Vakanties, de grootste aanbieder van vakantieparken in Nederland, probeerde publicatie van dit onderzoek tegen te houden. Gelukkig werden ze onlangs door de rechter in het ongelijk gesteld. Onderzoekers van de Consumentenbond boekten op dertig vakantieparken in Nederland een huisje. Ze onderzochten vervolgens hoe schoon het onderkomen was. Hierbij werd ook een uv-lamp gebruikt die sporen van urine, bloed en andere lichaamsvloeistoffen zichtbaar maakt.

Onder meer de douchevloer of badkuip, wc-bril, deurklink, wastafelkraan en eettafel werden onder de loep genomen.

Poepbacterie

Veertien vakantiehuisjes bleken niet schoon genoeg. Vooral de muren in de keuken, wc en badkamer waren vies. In bijna de helft van de woningen werd de bacterie E. coli aangetroffen, die ook bekendstaat als de poepbacterie. Ook het aanrecht bleek vaak niet schoon. Slechts in zeven van de dertig huisjes werden op het aanrecht niet te veel bacteriën aangetroffen.

Center Parcs, Roompot en Landal zeggen de uitslagen van de tests serieus te nemen en beloven maatregelen. Roompot zegt in een nadere reactie verrast te zijn door de resultaten. De exploitant van vakantieparken juicht consumentenonderzoek toe, ”mits relevant en zorgvuldig uitgevoerd”. Aan dat laatste wordt getwijfeld. Volgens Roompot blijft schoonmaak mensenwerk en met ”wekelijks duizenden schoongemaakte vakantiehuisjes kan er altijd wat misgaan”.

Technolab

Technolab is gespecialiseerd in het onderzoeken en vooral oplossen van problemen rondom schimmels en bacterien. We schieten uiteraard graag te hulp, in welk vakantiehuisje dan ook.

Bron: nu.nl