Een prettig klimaat op kantoor blijft altijd een lastige uitdaging, zeker als de koude maanden aanbreken. De ene collega heeft het altijd koud, de ander vindt het weer te warm  en de derde vindt het benauwd. We houden de ramen potdicht en doen de verwarming lekker hoog. En juist in die periode wordt de ene na de andere collega verkouden of benauwd. Het gebrek aan frisse lucht zorgt voor problemen. We vertellen je in deze blog precies hoe dat komt en vooral hoe je het kunt voorkomen.

Geen frisse lucht

Waar we in de zomer nog lekker de ramen openzetten of de airco een paar standjes kouder, is de kantoorlucht in de winter voornamelijk warm en een tikkeltje bedompt. Omdat we blijven stoken en nauwelijks luchten, recirculeert de warme lucht non-stop. En je raadt het al; bacteriën en schimmels groeien als nooit tevoren. Ze gedijen erg goed in deze warme lucht en in de klimaatinstallaties. Doordat de warme lucht continu opnieuw circuleert worden jij en je collega’s meer dan voorheen blootgesteld aan verschillende virussen, zelfs als er een klimaatsysteem in kantoor aanwezig is. Resultaat: de ene na de andere collega wordt verkouden, je sukkelt ’s middags bijna in slaap en echt productief werken zit er niet in.

De oplossing

En nu vraag je je vast af wat precies de oplossing is. En dat zijn er eigenlijk twee. Als het mogelijk is de ramen open te doen op kantoor, lucht dan elke twee uur minstens tien minuten het kantoor. Kunnen de ramen niet open omdat er een klimaatinstallatie aanwezig is, vraag dan aan de verantwoordelijke (meestal de facilitymanager) of de filters met regelmaat worden vervangen en of dit ook daadwerkelijk wordt gecontroleerd. Als een filter vol is, is hij vol en zit er juist een lekkere voedingsbodem in.  Schimmels, bacteriën en virussen hebben dan vrij spel en worden niet tegengehouden door een filter, maar kunnen zelfs sneller groeien in deze voedingsbodem. Een schoon filter zal wonderen doen.

En mocht je nou een objectieve partij zoeken die jullie fris de winter door helpt met een gedegen luchtonderzoek en kijkt of de filters doen wat ze moeten doen, you know where to find us!